la psique humana i el desig

LA PSIQUE HUMANA I EL DESIG

 

La manifestació de la vida és una alternança constant entre la tensió i la distensió o relaxació. Quan s’atura aquest moviment arriba la mort. Per respondre a les necessitats vitals, tant a les internes com a les externes, s’activa alguna osei sempre en una absoluta interdependència amb la resta d’oseis. A aquesta activació natural, autònoma i autògena, la denominem tensió A. Aquesta tensió es relaxa quan es satisfà la necessitat vital que l’ha originada.

En totes les espècies animals dotades de CVP, la tensió A d’una osei implica l’activació natural i conjunta del seu sistema orgànic, de la seva funció biològica, del seu conjunt de músculs, de la seva zona cerebral i de la seva activitat psíquica específica. Tanmateix, l’activitat psíquica de l’ésser humà té una singularitat especial. Fa un milió d’anys, l’espècie humana va començar a fabricar instruments, i amb aquest fenomen es va posar de manifest l’aparició del brot de consciència o de la consciència.

Una de les conseqüències d’aquest fenomen va ser que l’energia vital ja no es va destinar exclusivament a la simple supervivència del moment, sinó a incrementar la pròpia activitat cerebral i psíquica, amb tanta intensitat, que els éssers humans primitius van triplicar el volum del cervell només en un milió d’anys.

Aquest procés progressiu de conversió energètica va anar acompanyat d’un altre procés, també excepcional i sense precedents en l’evolució de les espècies: l’estabilitat constitucional del cap. El cap humà descansa en equilibri per ell mateix, damunt de l’eix de la CVP, gràcies a l’especial formació horitzontal de l’articulació del crani amb la primera vèrtebra cervical, realitzada en el pla f-e. Aquesta formació es va completar en l’homo sapiens sapiens, fa uns cinquanta mil anys, juntament amb l’alliberament de les mans, amb la postura bípeda, amb l’estructuració circular i horitzontal de la pelvis i amb la utilització de tres punts de suport a la planta dels peus. Aquest conjunt de transformacions, l’englobem en el concepte d’equilibri f-e cranial. Aquestes transformacions van ser la culminació d’un procés evolutiu del sistema nerviós i del cervell, clarament apreciable en els vertebrats. Per primer cop a l’evolució, l’activitat cerebral i psíquica es va poder exercir amb una nitidesa perceptiva i expressiva veritablement única i revolucionària, que ha donat lloc als aprenentatges i a la cultura.

 

L’equilibri f-e cranial

equilibrio_fe

 

Aquesta activitat psíquica especial fa que la tensió A de l’ésser humà sigui intensa i complexa en comparació amb la de la resta de les espècies animals. Aquesta activitat psíquica especial, la denominarem desig.

El desig és la representació o expressió complexa de les necessitats vitals de l’organisme en la psique de l’ésser humà, de la seva tensió A, canalitzada en una osei o en una altra, tant en la modalitat activa (+) com en la passiva (–):

la tensió A vertical genera el desig de pensar
la tensió A frontal   el desig d’actuar
la tensió A lateral   el desig de comunicar-se
la tensió A rotatòria   el desig de lluitar
la tensió A central   el desig d’estimar

 

 

 

 

A causa de la total interconnexió de les cinc oseis:

Quan la tensió A es distribueix a l’osei vertical genera el desig de pensar; el desig d’actuar només mentalment; el desig de comunicar-se fent explicacions; el desig de lluitar amb el raciocini; el desig d’estimar la filosofia pura.

Quan la tensió A es distribueix a l’osei frontal genera el desig d’actuar; el desig de pensar com arribar aviat a una meta; el desig de comunicar-se mitjançant l’èxit dels resultats; el desig de lluitar a través de l’eficàcia de les accions; el desig d’estimar sentir que s’avança.

Quan la tensió A es distribueix a l’osei lateral genera el desig de comunicar-se mitjançant el que és agradable; el desig de pensar com participar en el que està de moda; el desig d’actuar per passar-s’ho bé; el desig de lluitar a través de la bellesa externa; el desig d’estimar sentir-se en companyia.

Quan la tensió A es distribueix a l’osei rotatòria genera el desig de lluitar; el desig de pensar com ampliar o defensar la propietat; el desig d’actuar per vigilar cada detall de la propietat; el desig de comunicar-se mitjançant l’ostentació del poder; el desig d’estimar sentir la grandesa de la propietat.

Quan la tensió A es distribueix a l’osei central genera el desig d’estimar; el desig de pensar en cada membre de la família; el desig d’actuar segons les vibracions internes, que ens portin a sentir les de l’altre o les universals; el desig de comunicar-se tant amb les persones com amb les coses des del nucli del ser; el desig de no lluitar, sinó de confiar o d’odiar.

La manifestació de cada desig implica també “la manifestació d’una intensa
            susceptibilitat, preocupació i por
cap a la possibilitat de la seva no realització”, que s’experimenta en determinada dimensió de la psique espontània.

NOTÍCIES

SESSIONS DE PORTES OBERTES EL 2N DISSABTE DE CADA MES

Aquest curs 2023-24, les sessions de pràctiques de portes obertes s’oferiran el 2n dissabte de cada mes. La propera sessió tindrà lloc el dissabte 11 de maig, d’11 a 13h. Si teniu interès en assistir-hi, cal que ens ho comuniqueu mitjançant aquest enllaç.

 

CURSOS INTRODUCTORIS 2024

Consulteu els propers Cursos introductoris a l’apartat AGENDA.

CURSOS D’ESTIU 2024

Ja es poden consultar les dates i el horaris dels cursos d’estiu, que es realitzaran durant tres caps de setmana del mes de juliol, a l’apartat AGENDA.

El LENGUAJE DEL SEITAI

“El lenguaje del Seitai” és una gravació d’una classe del Katsumi Mamine, que es va oferir en la Trobada Commemorativa el 31.03.23 i que podeu veure clicant sobre la imatge o entrant al canal de You Tube de la Fundació.

Podeu veure la gravació de tot l’acte des d’aquest enllaç.

PODEU VEURE EL DOCUMENTAL
“SEITAI: Observar la vida, comprendre-la i recuperar la vitalitat”

Ja hem tingut més de 30.000 visualitzacions. Us recomanem que no us el perdeu. El podeu trobar, al nostre Canal Youtube, en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Teaser SEITAI d’Igor Cortadellas

NOVA SEU DE LA FUNDACIÓ SEITAI BARCELONA

Disposem d’una nova seu de la Fundació SEITAI Barcelona on també s’hi realitzen les activitats de l’Acadèmia SEITAI. L’espai gaudeix d’unes condicions adequades a les necessitats i exigències de la nostra activitat.


Carrer de Plató, 6, 1er-6a. 08021 Barcelona

PUBLICACIONS DE KATSUMI MAMINE

Pots veure i adquirir tots els llibres disponibles de Katsumi Mamine en aquest apartat.

També pots trobar els següents títols amb format e-book:

 -seitai, una nueva comprensión de la naturaleza humana

-la osei y la CVP ósea

-la osei y la CVP muscular

S’està realitzant la tasca de digitalització de la resta de llibres. Us anirem informant a mesura que estiguin disponibles.

 

HOMENATGE A KATSUMI MAMINE MIWA (1944-2020)

 

Et convidem a veure l’esdeveniment per commemorar el primer aniversari de la mort del nostre estimat Katsumi Mamine Miwa, des d’aquest enllaç.