EL DESCOBRIMENT DE L’ESQUEMA OSEI
En establir la interdependència absoluta de les seves accions a la CVP, queden al descobert unes altres característiques essencials de cada osei:
Oseis medul·lars-estàtiques i oseis perifèriques-dinàmiques
La qualitat medul·lar caracteritza les oseis vertical (I i II) i central (IX i X), que formen les cavitats cranial i pelviana, unides per un eix. Els seus moviments són estàtics: ens permeten romandre aparentment immòbils. En canvi, la qualitat perifèrica és pròpia de les oseis frontal (V i VI), lateral (III i IV) i rotatòria (VII i VIII), que formen les cavitats pectoral, digestiva i urinària, respectivament, organitzades al voltant de l’estructura medul·lar de la CVP, tot conformant el “forn vital de l’organisme”. Els seus moviments són dinàmics: ens permeten desplaçar-nos en l’espai.
Les oseis f-e, l’osei bilateral i les oseis circulars
Les oseis vertical i frontal actuen en el pla f-e, flexo-extensor o anteroposterior. L’osei lateral actua en el pla bilateral, perpendicular al pla f-e. Les oseis rotatòria i central actuen en sentit circular, del pla f-e al pla bilateral i viceversa.
|
Les tres regions de la CVP
L’osei defineix tres regions a la CVP, en consonància amb el pla i en el sentit en què es realitzen les accions de les cinc oseis:
La regió f-e, de les oseis vertical (f-e medul·lar i estàtica) i frontal (f-e perifèrica i dinàmica), ocupa els extrems cranial i caudal, a la CVP general: cap i cavitat pectoral-espatlles, punta del còccix i zona coxofemoral; a cada cifosi i a cada lordosi de la columna: cervicals C1-C2 i C7, dorsals D1-D4 i D12, lumbars L1 i L5.
La regió bilateral, de l’osei lateral (bilateral, perifèrica i dinàmica), ocupa la zona medial”, a la CVP general: cavitat digestiva; a cada cifosi i a cada lordosi de la columna: cervical C4, dorsals D6-D9, lumbar L2.
La regió circular, de les oseis rotatòria (circular, perifèrica i dinàmica) i central (circular, medul·lar i estàtica), ocupa les zones intermèdies entre els extrems i la part medial, sobretot la penúltima zona, a la CVP general: cavitats urinària i pelviana; a cada cifosi i a cada lordosi de la columna: cervicals C3 i C5-C6, dorsals D5 i D10-D11, lumbars L3-L4.
A diferència dels peixos i dels rèptils, que es mouen principalment en el pla bilateral, els mamífers i les aus mostren l’acció principal en el pla f-e. Aquesta diferència va ser decisiva en el procés evolutiu de les espècies: va permetre que els mamífers i les aus desenvolupessin el cervell en fer coincidir en el mateix pla f-e allò que constitueix el sistema nerviós (que sempre està situat a la zona anterior i a la zona superior en tots els éssers vius) i el moviment general de la seva CVP. La columna vertebral de l’ésser humà és una de las manifestacions culminants d’aquesta evolució: les seves “molles” (la cifosi i la lordosi) estan definides principalment en el pla f-e.
Així, a cada cifosi o a cada lordosi (malgrat que totes les articulacions vertebrals responen a tots els moviments):
L’acció f-e és més gran als extrems cranial i caudal, regió f-e (verd).
L’acció bilateral només pot ser més gran
a la zona medial, regió bilateral (vermell)
L’acció circular es realitza a las zones intermèdies
entre els extrems i la zona medial, sobretot a la penúltima zona
(amb la força necessària per constituir la base), regió circular (ocre). |
L’apòfisi espinosa de la vèrtebra assenyala la regió a la qual pertany:
defineixen el pla f-e / eviten definir el pla f-e / aspecte intermedi
Aquesta formació de la columna vertebral és completa amb la cifosi dorsal i amb la lordosi cervical; i està simplificada a la lordosis lumbar. També és en els membres o extremitats i defineix la formació del cervell. En definitiva, a qualsevol zona de l’organisme sempre s’estan reproduint les tres regions de la CVP general.
Regió f-e | Lòbuls encefàlics frontal, parietal i occipital, bulb raquidi i zona anterosuperior del mesencèfal; nervis cranials 1r-3r i 10è-12è |
extrem cranial i extrem caudal o bulb raquidi | |
Regió bilateral | Lòbul encefàlic insular, zona límbica i zona posteroinferior del mesencèfal; nervis cranials 4t i 5è |
part medial | |
Regió circular | Lòbul encefàlic temporal, cerebel i protuberància; nervis cranials 6è-9è i part del 5è |
penúltim lloc |
Es tracta d’un descobriment històric, obra de Haruchika Noguchi, sobre:
- l’estructura del moviment espontani o de l’osei, configurada per les cinc oseis + i -, oseis I-X;
- l’estructura de la interrelació de les activitats diverses en els éssers vius.
Aquesta estructura, inherent a tota realitat, ja sigui física, biològica, psíquica o social, constitueix un nou model o paradigma universal que denominem esquema osei.
NOTÍCIES
CURSOS D’HIVERN 2024
Com cada any, el mes de desembre, s’han realitzat els Cursos d’Hivern de Katsugen Undo, Yuki i Osei. Aquests cursos, que són oberts a totes les persones interessades en la cultura SEITAI, han estat impartits per les instructores Àngels Abellan, Claudia Chacra, Maite Fuertes, Anna Pons i Ma Cinta Portillo.
|
EL SEITAI A LES XVI JORNADES D’INNOVACIÓ EN EDUCACIÓ INFANTIL
En el marc del taller “La cura de l’equip educatiu“, organitzat per l’ICE de la UAB en les XVI Jornades d’Innovació en Educació Infantil, l’equip de l’Escola Bressol Municipal La Morera de Barcelona, va exposar la seva experiència sobre el SEITAI com a eina en la cura de l’equip.
PROPERA SESSIÓ DE PORTES OBERTES EL DISSABTE 8 DE FEBRER 2025
CURSOS INTRODUCTORIS 2024
Consulteu els propers Cursos introductoris a l’apartat AGENDA.
El LENGUAJE DEL SEITAI
“El lenguaje del Seitai” és una gravació d’una classe del Katsumi Mamine, que es va oferir en la Trobada Commemorativa el 31.03.23 i que podeu veure clicant sobre la imatge o entrant al canal de You Tube de la Fundació. |
Podeu veure la gravació de tot l’acte des d’aquest enllaç.
PODEU VEURE EL DOCUMENTAL
“SEITAI: Observar la vida, comprendre-la i recuperar la vitalitat”
Ja hem tingut més de 30.000 visualitzacions. Us recomanem que no us el perdeu. El podeu trobar, al nostre Canal Youtube, en tres idiomes: català, castellà i anglès.
Teaser SEITAI d’Igor Cortadellas
NOVA SEU DE LA FUNDACIÓ SEITAI BARCELONA
Disposem d’una nova seu de la Fundació SEITAI Barcelona on també s’hi realitzen les activitats de l’Acadèmia SEITAI. L’espai gaudeix d’unes condicions adequades a les necessitats i exigències de la nostra activitat.
Carrer de Plató, 6, 1er-6a. 08021 Barcelona
PUBLICACIONS DE KATSUMI MAMINE
Pots veure i adquirir tots els llibres disponibles de Katsumi Mamine en aquest apartat.
També pots trobar els següents títols amb format e-book:
S’està realitzant la tasca de digitalització de la resta de llibres. Us anirem informant a mesura que estiguin disponibles.
HOMENATGE A KATSUMI MAMINE MIWA (1944-2020)
Et convidem a veure l’esdeveniment per commemorar el primer aniversari de la mort del nostre estimat Katsumi Mamine Miwa, des d’aquest enllaç.
|